De piratenschat

De piratenschat

Los sommen op en verzamel kaarten om de piratenschat te vinden. Wie als eerste de schat vindt, wint het spel.

Het voorgerecht
(open de doos)

Wat kunnen we allemaal in de doos vinden?
In de doos kan je 104 sommenkaarten vinden. Deze hebben op de achterzijde het antwoord. Hierdoor zijn de sommen zelfcorrigerend.

Op de achterkant van de sommenkaarten kan je ook een piraat, een piratenboot, een schatkaart, een kanon of een magische sleutel vinden.  Naast de sommenkaarten kan je 7 kaarten vinden met trieste piraten, een schatkist en natuurlijk de spelregels.

Op de sommenkaarten kan je sommen vinden: opstellen en aftrekken tot 100 zonder bug.

Tijd: 5 tot 10min
Spelers: 2-4
leeftijd: 6 tot 9 jaar

Hoofdgerecht
(lekker spelen)

Schud als eerste de triestige piraten en de schatkist kaarten door elkaar en leg ze gedekt op de tafel. Leg daarna de sommen kaarten met de bewerkingen naar boven op de tafel. Elke type sommen hebben een andere kleur. Zo kan je met dit spel gericht oefenen. De overige kaarten leg je terug het in de doos.

Los elk om beurt een sommenkaart op. Draai daarna de kaart om. Je kan op de achterkant 2 dingen vinden. Als eerste kan er de oplossing vinden en als tweede staat er een figuur op de achterkant van de kaart.
Staat er een piraat, piratenboot of een schatkaart op de achterkant van de kaart? Leg deze dan voor je neer op de tafel. Staat er op de achterkant van je kaart een magische sleutel of een kanonskogel dan mag je een actie uitvoeren dat bij deze kaart past.

De kanonskogel
Je mag indien mogelijk een openkaart van een andere speler naar keuze weg nemen en samen met de kanonskogel op de aflegstapel leggen.

De schat zoeken
Je mag naar de schat zoeken wanneer je of een magische sleutel hebt of wanneer je een combinatie hebt van een piraat, piratenboot en een schatkaart. Je mag nu een kaart trekken van de andere stapel. Trek je een triestige piraat dan heb je pech en gaat het spel verder. Heb je de schat gevonden dan ben jij de winnaar van het spel.

Dessert
(extra’s en meer)

Omdat de verschillende type oefeningen elk een eigen kleur hebben, kan je heel gericht gaan oefenen.

Ingrediënten
(leerstof enzo)

Kinderen leren tijdens dit spel:

  • Wiskunde
    • Optellen en aftrekken tot 100 zonder brug
Menu