Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is in de war. Alle kleuren op zijn lijf staan dwars door elkaar. Een meisje wil hem helpen. Ze vertelt hem dat de kleuren voor gevoelens staan. Als je ze allemaal een eigen plekje geeft, voel je je prettiger. Het kleurenmonster ontdekt welke kleur voor welke emotie staat en ordent ze allemaal. Behalve één!

Het kleurenmonster spel hoort bij het gelijknamige boek. In veel kleuterklassen staat dit boek al in de kast of kwam het al eens aan bod. Maar wist je dat je de verwerking van het boek nog interactiever kan maken met dit spel? – Natuurlijk kan dat ook thuis!

Het voorgerecht
(open de doos)

In de speldoos zit een groot spelbord, 2 mooie houten figuren van het meisje en het kleurenmonster, een houten dobbelsteen en stevige kartonnen potjes met twee rekjes erbij.

In deze potjes moeten straks de gevoelens een plekje krijgen. De tokens (rondjes) die er in schuiven plaats je aan het begin van het spel op het bord bij de juiste kleur.

Alle potten worden met de open zijde naar voren geplaatst op de rekjes. Zo kan je de achterzijde nog niet zien.

Hoofdgerecht
(lekker spelen)

In een beurt mag de speler dobbelen en het kleurenmonster of het meisje verplaatsen naar één van de kleurenvlakken op het bord. Aangekomen bij een kleur mag de speler over de bijhorende emotie iets vertellen, een moment, een voorwerp in dezelfde kleur, een woord of een hele zin.
Na de emotie mag de speler ook 1 van de potten op het rek omdraaien. Heeft deze pot dezelfde kleur dan mag de token in de pot geplaatst worden en krijgt het gevoel een plekje.
Is het een andere kleur dan moet de pot weer omgedraaid worden.
Is het een pot met verwarde gevoelens en dus meerdere kleuren, moet de speler 2 potten van plaats wisselen en blijft deze pot met de gekleurde zijde staan. Wanneer er drie potten met verwarde gevoelens zichtbaar zijn gaat het kleurenmonster naar bed met zijn gevoelens in de war en start het spel opnieuw.

Op het spel staat: geschikt voor spelers vanaf 3 jaar. Maar het is nadien zeker nog enkele jaren bruikbaar. Emotionele ontwikkeling, je gevoelens benoemen en een plekje geven is niet iets wat op 1-2-3 klaar is. Het lijkt ons daarom erg zinvol om dit spel meerdere keren uit de kast te halen en in het begin nog niet té grote verhalen van je kleuter te verwachten.

Dessert
(extra’s en meer)

Heb je het boek nog niet gelezen? Dan is dat een leuke aanrader als verhaaltje voor het slapengaan of gewoon als voorleesboekje als inleiding op het spel. Je kind kan op deze manier het spel nog beter begrijpen en zich beter inleven.

Op de website van de uitgever kan je ook een gratis kleurplaat downloaden.

De handleiding geeft een heel mooie leidraad aan ouders en professionals die met het spel aan de slag willen alsook wat extra tips. Vergeet deze dus zeker niet vooraf (op een rustige plek) even te bekijken!

Ingrediënten
(leerstof enzo)

Naast de emotionele ontwikkeling, benoemen en herkennen van gevoelens en oefenen van empathie, die overduidelijk in het spel aanwezig zijn leert je kleuter nog meer dingen.

  • De fijne motoriek om de figuren te verplaatsen
  • Het herkennen van kleuren
  • Het oefenen van het geheugen volgens het memory-principe. Je moet namelijk onthouden welke kleur pot er waar op het rekje staat.
  • Het oefenen van het geheugen wanneer de potten verplaatst worden.
Menu