Sherlock Express

Sherlock Express

Help Sherlock om de daders te ontmaskeren, maak gebruik van de aanwijzingen en ontdek wie van de verdachten de handlanger van Moriaty is, zijn aartsvijand! Als geen één van de verdachten de dader is, vang dan Moriaty zelf. Iedereen is verdacht … tot het tegendeel bewezen is!

Het voorgerecht
(open de doos)

Deze speldoos bevat 27 verdachte-kaarten, 36 alibi-kaarten en de spelregels. Niet veel kaarten dus in een handig doosje. Ideaal voor een spelletjesavond op vakantie. 

Hoofdgerecht
(lekker spelen)

Schud de alibi-kaarten en verdeel een gelijk aantal kaarten onder de spelers. Spelers plaatsen deze in een stapel voor hen, met de afbeelding naar beneden.
Plaats vervolgens de stapel verdachte-kaarten met de beeldzijde omlaag in het midden van de tafel.

Draai 6 verdachte-kaarten om en plaats ze in een cirkel rond de oorspronkelijke trekstapel. De laatste speler die een detectivefilm heeft gezien, wordt de startspeler. Het spel kan beginnen.

Begin in de wijzers van de klok, elke speler draait de eerste alibi-kaart van zijn stapel om en legt deze voor zich neer, zodat de spelers de kaart kunnen zien. De spelers plaatsen hun kaarten in een rij naast de reeds omgedraaide kaarten, zodat alle kaarten zichtbaar zijn.

De alibi-kaarten tonen een plaats, een dier of een accessoire. Bij het omdraaien van de kaart van hun stapel deelt de speler het alibi mee dat de onschuld van een van de verdachten zal bewijzen. Alle spelers moeten dan kijken naar alle kaarten die al zijn omgedraaid om te bepalen wie er verantwoordelijk is. 

Om een dader te identificeren, moet een speler zo snel mogelijk zijn hand op de verdachte-kaart zetten. Spelers verifiëren dan of de beschuldiging klopt, zo niet nemen de spelers de verdachte-kaart, zo ja wordt er een nieuwe verdachte-kaart neergelegd ter vervanging, zodat er steeds zes verdachten in het midden van de tafel liggen. 

De eerste speler die op het einde van het spel 5 verdachte-kaarten heeft is de winnaar.

Dessert
(extra’s en meer)

Geen zin om de spelregels te lezen. Dan kan dit filmpje jou helpen. NOX spellenzolder legt het spel voor je uit.

Ingrediënten
(leerstof enzo)

Kinderen leren tijdens dit spel:

  • Observeren
  • kritische denken
  • Geconcentreerd werken
  • Snel handelen
  • omgaan met stress en spanning
Menu