Vind 5

Vind 5

In dit spel worden in elke ronde 5 dobbelstenen gegooid. Uit deze combinatie proberen jullie nu op je bord vormen van 5 te vinden. Maar dat is niet zo eenvoudig. De plaats is beperkt en elke vorm mag slechts eenmaal omcirkeld worden. Jullie kunnen ook niet eeuwig blijven piekeren, want op elk moment kan een spelers het einde van de ronde inluiden door de zandloper om te draaien! Wie houdt zij zenuwen onder controle en wordt meester van de vormen?

Het voorgerecht
(open de doos)

In de doos kan je 5 dobbelstenen, 4 dubbelzijdige bordjes, 1 dubbelzijdig puntenplan, 12 vorkaartjes, 4 stiften met spons en 1 zandloper vinden. 

7-99 jaar
1-4 spelers
15 minuten

Hoofdgerecht
(lekker spelen)

Elke ronde bestaat uit 3 fases:

In fase 1 worden de dobbelstenen geworpen. Bij de volgende fase ga je proberen vormen van 5 te vormen met de gedobbelde symbolen. Als laatste fase van elke ronde worden de punten geteld.

Nadat al de dobbelstenen geworpen zijn kan het zoeken beginnen. Je gaat nu op jouw bordje op zoek naar Max 5 vormen die gevormd worden met de gedobbelde dobbelstenen. Belangrijk hierbij is dat de vormen steeds 5 vakjes groot moeten zijn, je mag maar 1 keer een bepaalde vorm aanduiden, ze mogen elkaar niet overlappen en het mogen er maar max 5 zijn. Soms kan het zijn dat je er niet altijd 5 zal vinden 

Je kan steeds het einde van een rond inluiden door de zandloper om te draaien. De persoon die de zandloper omgedraaid mag niet meer zoeken en krijgt straks bij de puntentelling een extra bonuspunt. De andere spelers krijgen wel nog de tijd om op zoek te gaan naar de andere vormen. Wanneer de zandloper helemaal leeg is roep je stop. Nu moet iedereen stoppen met tekenen en kan de puntentelling van start gaan. Elke vorm heeft een andere waarde van punten. De punten worden geteld en de bordjes terug afgeveegd en de volgende ronde kan vast gaan. 

Je hebt het spel gewonnen wanneer je de meeste punten hebt verzameld na 5 rondes.

Dessert
(extra’s en meer)

Naast dit basisspel kan je in de handleiding ook de puzzel- en solo variant vinden.
Dat vind ik persoonlijk een grote meerwaarde aan de spellen van HABA. In de handleidingen kan je vaak verschillende varianten vinden zodat je het spel op verschillende manieren kan spelen en het nooit saai wordt.

Zelf heb ik de solo variant van dit spel al gespeeld en hij is echt heel erg leuk en best pittig. Het is dus een ideaal spel voor mensen die van puzzelen houden en dit spel graag met vrienden of alleen willen spelen. Want beide versies zijn sterk.

Ingrediënten
(leerstof enzo)

Kinderen leren tijdens dit spel:

  • ruimtelijk inzicht 
  • puzzelen 
  • Wiskundige vaardigheden 
  • Concentratie 
  • stressbestendig worden 
  • risico’s nemen 
Menu