Cartagena

Het complete verhaal van de legendarische ontsnapping! Stap in de magische wereld van CARTAGENA en speel je favoriete scenario! • Kies welk deel van het verhaal je na gaat spelen Het basisspel vertelt het eerste deel van de ontsnapping: de vlucht door de onderaardse gangen naar de sloep. Maar je kunt ook kiezen om enkel het tweede deel te spelen waarin de piraten door de jungle van Tortuga trekken.

Deze piraten laten niemand onberoerd. Dit spel heeft eenvoudige spelregels die snel uit te leggen zijn en duurt niet te lang. Ideaal om een gaatje te vullen of door meer tegels te gebruiken een lang spel te spelen.

Het voorgerecht
(open de doos)

In de speldoos zitten 8 dubbelzijdige speltegels die je naar hartelust kan combineren en aanleggen. 2 sloepen, 1 gevangenis en 1 schateiland, 108 speelkaarten en 6 piraten in 5 kleuren.

De extra ronde schatkistfiches lenen zich tot verschillende uitbreidingen en spelvarianten die voor nog langer spelplezier zorgen.

Wil je met 6 spelers spelen kan je eenvoudigweg 6 pionnen in een andere kleur toevoegen uit een ander spel bijvoorbeeld.

Hoofdgerecht
(lekker spelen)

De spelers starten met 5 kaarten in de hand en alle piraten in de gevangenis. Van daar moeten ze zo snel mogelijk de sloep of het schateiland bereiken. In een beurt heb je recht op 3 acties. Je kan een kaart uit je hand afleggen en een piraat naar het eerstvolgende vrije vak met dat icoon verplaatsen. Of er voor kiezen om een piraat achteruit te bewegen naar 1 of 2 piraten die als eerste achter jouw piraat staan. Voor deze actie krijg je 1 of 2 kaarten, afhankelijk van hoeveel piraten er reeds stonden.

Op het spel staat: geschikt voor spelers vanaf 8 jaar. Maar mits wat oefening kunnen jonge spelers vanaf 6 jaar al meespelen. Soms verrassen je zelfs met een snuggere zet die je niet had zien aankomen. Het inzetten van de schatkistfiches zouden we wel nog even aan de kant laten tot ze helemaal met het spel weg zijn.

Dessert
(extra’s en meer)

De schatkistfiches zorgen voor een extra spelervaring en ontsluiten de zwarte magie in het spel. Ontdek hoe deze toverspreuken het hele spel op zijn kop kunnen zetten en zorgen voor onverwachte wendingen!

In de handleiding vind je trouwens nog meer spelsuggesties en combinaties voor het spelbord.

Ingrediënten
(leerstof enzo)

Zoals bij meerdere spellen, zit ook in Cartagena een soft-skill of vaardigheid verborgen. In dit geval ontdeken we computationeel denken, één van de 21st century skills.

Dit computationeel denken slaat op het denken als een computer. Het kunnen visualiseren van stappenplannen en procedures zonder ze uit te tekenen. De eerste stappen hierin zijn het visueel maken en het uittekenen of leggen van deze patronen. Maar in Cartagena zet je de volgende stap. Namelijk het virtueel voorstellen van deze stappen en de gevolgen daarvan.

Je moet namelijk de verschillende patronen van de voorwerpen goed in de gaten houden en op welke manier jouw kaarten hier het meest voordeel mee kunnen betekenen voor jou, zonder cadeautjes te geven aan je medespelers.
Ook het bedenken van hoe je aan nieuwe handkaarten kan geraken is een denkproces apart. Je combineert hier dus het wiskundige analytische denkvermogen met de stappen uit het computationeel denken. Je kan dus zelfs spreken van een spel met STEAM-inhoud!
Veel denkplezier!

Menu